Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /var/www/web/snl262388/dagboek/wp-includes/cache.php on line 99 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /var/www/web/snl262388/dagboek/wp-includes/query.php on line 21 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /var/www/web/snl262388/dagboek/wp-includes/theme.php on line 576 Ziek zijn, beter worden! » Uitleg TAC kuur
Uitleg TAC kuur

De TAC kuur is één van de zwaarste chemokuren. Het bestaat uit de volgende componenten:

DoceTaxel (ook wel: Taxotere)

Docetaxel is een anti-kankermedicijn verwant met Taxol.  Het wordt gemaakt van de naalden van de Europese taxus. Taxotere werkt bijna hetzelfde als Taxol. In elke cel bevinden zich zogenoemde ‘microtubili’. Dit zijn kleine, buisvormige structuren die de cel zelf aanmaakt. Ze zijn noodzakelijk voor de celdeling. Taxotere verstoort de normale werking van deze microtubili door er zich aan vast te hechten. De cel kan zich niet meer delen en sterft af.

Adriamycine (ook wel: Doxorubicine)

Adriamycine is een van de oudere cytostatica en wordt al tientallen jaren gebruikt. Het behoort tot de groep van de anthracyclines . Het beïnvloedt de DNA-productie van de cel  Opgelost is het een heldere, oranjerood gekleurd vloeistof. Het middel wordt alleen per infuus toegediend.

Cyclofosfamide (ook wel: CTX, cycloblastine, endoxan)

Cyclofosfamide is een afgeleide van mosterdgas. Het middel grijpt in de DNA-replicatie van de cel in. Cyclofosfamide onderdrukt het afweersysteem sterk. Het is een van oudste chemotherapie-medicijnen en wordt al tientallen jaren gebruikt. Cyclofosfamide wordt meestal via een infuus toegediend, maar bestaat ook in pilvorm.

 

Neulasta:

Na iedere chemo moet er binnen 24-48 uur een injectie gegeven die de aanmaak van witte bloedlichaampjes vanuit het ruggemerg stimuleerd. Dit middel heet Neulasta.

Neulasta is een geneesmiddel dat ingezet wordt ter voorkoming van het ontstaan van neutropenie (vermindering van aantal witte bloedcellen) bij patiënten die behandeld worden met chemotherapie. De werkzame stof van Neulasta is pegfilgrastim. Pegfilgrastim is een combinatie van het eiwit filgrastim met poly-ethyleenglycol (PEG). Hierdoor heeft Neulasta een verlengde werking in vergelijking met Neupogen. Pegfilgrastim is een eiwit dat gemaakt wordt met behulp van moderne biotechnologie. Het is een bloedcelgroeifactor van het type G-CSF dat de productie en het vrijkomen van neutrofielen (witte bloedcellen) uit het beenmerg stimuleert.

G-CSF is een eiwit dat het menselijk lichaam aanmaakt om bepaalde witte bloedcellen in het lichaam te vermeerderen. Deze witte bloedcellen, neutrofielen genaamd, spelen een belangrijke rol in de verdediging tegen infecties.

Neulasta stimuleert net als het lichaamseigen eiwit de aanmaak van deze neutrofielen. Daardoor wordt de verdediging van het lichaam tegen infecties ondersteund.

Neulasta wordt gebruikt voor het verminderen van de duur van de neutropenie en de incidentie van febrile neutropenie, (ernstige neutropenie in combinatie met koorts > 38.2oC) van patiënten die behandeld worden met cytotoxische chemotherapie voor maligniteiten (met uitzondering van CML en MDS).

Neulasta heeft een verlengde werkingsduur ten opzichte van Neupogen. Dit komt in de praktijk tot uiting doordat één dosering Neulasta per chemokuur voldoende is, terwijl in geval van Neupogen meerdere dagelijkse doseringen (maximaal 14) per chemokuur nodig zijn.